Мал бруцеллезі-адам үшін қаупті ауру. Алдын алу шаралары.
Бруцеллез – жануарлар мен адамдардың созылмалы ауруы. Ол ауыр ағыммен және адам ағзасының барлық мүшелерінің зақымдалуымен сипатталады. Адамдарға бруцеллезді жұқтырудың негізгі көздері қой, ешкі, ірі қара және шошқа болып табылады. Адамдар бруцеллез қоздырғышын ауру малмен жанасқанда және шикі етті, тері, жүн, мал терісін өңдеу кезінде, сондай-ақ ауру малдан алынған тамақ өнімдерін тұтыну арқылы жұқтырады. Бруцеллез қоздырғышы төмен температураға жоғары төзімді және тамақ өнімдерінде, оның ішінде тоңазытқыштар мен мұздатқыштарда сақталатын өнімдерде ұзақ уақыт сақталады. Бруцеллалар сүтте 10 тәулікке дейін және одан да көп, ет пен ет өнімдерінде бір айдан астам, жүнде 3 айға дейін тіршілігін сақтай алады. Шаруашылықтағы ауру басқа шаруашылықтардағы малдарды табынға енгізгеннен кейін, малды карантинге қоюдың негізгі ережелерін сақтамағанда, сау және ауру малдар бірге жайылғанда немесе малды суару үшін ауру су көздерін немесе мал жолдарын пайдаланған кезде пайда болуы мүмкін. Қоздырғышты фермаға иттер, кеміргіштер, егеуқұйрықтар, әсіресе олардың плацента және түсік түсірген ұрықтары болған жағдайда, сондай-ақ аурудың клиникалық көрінісі жоқ қолайсыз табындардың жас жануарларымен әкеле алады.
Адамның бруцеллезі – созылмалы түрге өтіп, мүгедектікке әкелетін ауыр ауру. Сондықтан профилактикалық шаралар туралы әрқашан есте сақтау керек, сондай-ақ осы аурудың алдын алуға көмектесетін ережелерді сақтау керек. Егер сіз өнімді малдың иесі болсаңыз, оны міндетті түрде ветеринарлық тексеруге және сынауға қамтамасыз етіңіз және ветеринария мамандарының ұсыныстарын қатаң сақтаңыз. Жануарларды ұстау және пайдалану кезінде ветеринариялық-санитариялық ережелердің сақталуына жануарлар иелері (фермер қожалықтары, фермерлер және т.б.) толық жауапкершілікте болады. Жануарларды ұстау ережелерін бұзғаны, профилактикалық және сауықтыру шараларын жүргізбегені, сондай-ақ аурудың таралуына әкеп соқтырған әрекеттері үшін кінәлі адамдар жауапкершілікке тартылады. Ет пен ет өнімдерін сатып алатын жерді таңдағанда абай болыңыз. Оларды базарлардан, жол бойындағы дүңгіршектерден немесе өнімнің ветеринариялық тұрғыдан қауіпсіз екендігін растайтын ветеринариялық ілеспе құжаттары жоқ жеке меншік иелерінен сатып алмаңыз. Шикі сүт пен одан жасалған сүт өнімдерін тұтыну арқылы бруцеллезге шалдығатыныңызды ұмытпаңыз.
Алдын алудың негізгі әдісі-ветеринариялық станцияның ветеринариялық мамандарының көктемде және күзде жылына 2 рет бруцеллезге уақтылы зерттеу (қан алу) жүргізуі.
Осы ұсыныстарды орындау бруцеллез инфекциясының алдын алуға және денсаулығыңызды сақтауға көмектеседі.